Klaar voor de NIS-wetgeving

Een Cybersecurity Framework kan het verschil maken

De meesten hebben intussen begrepen dat de NIS-wetgeving niet zomaar vervelende regelneverij is van de Europese overheid. De nutsvoorzieningen zijn te belangrijk om af te dingen op de investeringen in de beveiliging. De voorziening van gas, water, elektriciteit en andere l levensnoodzakelijke basisvoorzieningen mag niet in het gedrang komen, en de beveiliging van de vaak erg vertrouwelijke gegevens evenmin.

Hoe dan ook is naleving van de bestaande wetten en regels dus het absolute minimum. Energiemaatschappijen en andere nutsvoorzieningen moeten voldoen aan de verplichtingen opgelegd door onder meer NIS.

Maar wanneer neemt u ‘voldoende’ maatregelen, zoals NIS het voorschrijft? En is ‘compliant’ zijn voldoende voor uw organisatie?

Dit is waar het cybersecurity framework op het toneel verschijnt. Zo’n framework vervult voor cybersecurity de rol van een stappenplan. Een goed cybersecurity framework biedt u een gestructureerd overzicht van waar u staat, waar u naartoe moet – rekening houdend met de hier heersende wetten en regelgeving – en waar u best kunt beginnen. Met de juiste omkadering kan zulk stappenplan ook helpen bij het vertalen van het huidige niveau van kwetsbaarheid naar financiële risico’s. Altijd handig om de aandacht van het senior management te trekken.

Wij helpen u graag!

Een framework is niet meer dan een kader van waaruit u kunt vertrekken, dat u structuur biedt en een goed zicht op wat er nog dient te gebeuren.

De interpretatie hiervan en het concreet uitwerken van elke stap voor uw specifieke omgeving blijft een oefening waar u best niet zonder experts aan begint. Een goede partner met ervaring in security en compliance, met jarenlange ervaring in alle facetten van de nutssector en met de hands-on expertise om het stappenplan te vertalen in een concrete implementatie. Kortom: een partner zoals Toreon.