Ransomware is één van de belangrijkste Cybersecurity bedreigingen waar u zich als onderneming tegen moet wapenen. Gelukkig kan het risico op en de impact van ransomware aanvallen adequaat beperkt worden door de implementatie van een aantal gerichte maatregelen die helpen met het voorkomen en genezen van ransomware aanvallen..

Voorkomen

Ransomware kan voorkomen worden door technologische en organisationele controlemaatregelen te combineren. Zo blijven de capaciteiten van de antivirus scanners erg belangrijk om ransomware te detecteren, zijn netwerk segmentatie en logische toegangsbeheer controlemaatregelen erg belangrijk om de reikwijdte van ransomware binnen uw omgeving  te beperken en spelen ook de vrijheden van uw medewerkers om kwaadaardige software in uw omgeving binnen te brengen alsook hun bewustzijn om ondermeer phising mails te herkennen een erg belangrijke rol.

Genezen

Om van een succesvolle ransomware aanval te herstellen zonder het losgeld te betalen bent u afhankelijk van uw back-ups. Het is immers onmogelijk om de versleuteling van uw bestanden ongedaan te maken maar u kan wel een oudere versie van hetzelfde bestand opnieuw beschikbaar maken op uw netwerk. Het is hierbij cruciaal dat de back-up omgeving gescheiden is van uw operationele omgeving zodat ook deze bestanden niet werden versleuteld. Het is ook aangewezen om regelmatig back-up recovery testen uit te voeren zodat u weet dat uw organisatie effectief in staat is om de omgeving te herstellen indien nodig en hoelang dit herstel dan zou duren. Indien u dit niet voorbereid kan dit immers veel langer duren dan verwacht. Kostbare tijd waarbij uw klanten in de kou staan.

Bescherm uw onderneming tegen ransomware